GEZOND SPORTEN VLAANDEREN

Bijscholing GSV in maart

2019-03-30
Zebrastraat te Gent

Wat zijn de gevolgen van insuline resistentie op het bewegingsstelsel?

Lights

Wat? De gevolgen van insuline resistentie op het bewegingsstelsel

Wanneer? Zaterdag 30 maart 2019; 9u30 - 12u30

Waar? De Zebrastraat; Zebrastraat 32, 9000 Gent

Kostprijs? €30 niet-leden, €10 leden

Inschrijven? Klik hier!

Herhaaldelijk niet kunnen meedoen aan een wedstrijd wegens een blessure overkomt niet alleen oudere sporters maar meer en meer ook adolescenten en jongvolwassenen. Het uitvallen van één of meerdere spelers betekent voor een club soms het verschil tussen winst en verlies.

De levensstijl blijkt een grote invloed te hebben op het ontstaan van deze herhaaldelijke blessures bij jonge sporters. Via een bloedanalyse, al dan niet aangevuld met een voedingsanamnese, kan men preventief een inschatting maken van de blessuregevoeligheid van een atleet. Een niet onbelangrijke parameter bij scouting. Zowel clubs als individuele sporters hebben graag een “return on investment” na hun trainingsarbeid. Helaas blijkt de levensstijl een moeilijk bespreekbaar “Heilig Huisje” en de veranderingen van deze gewoonten zijn soms een brug te ver. Het visueel maken van wat er precies misloopt en hoe je door kleine ingrepen je bloedwaarden en je blessuregevoeligheid weer optimaliseert, kan motiverend werken.

Nieuwste inzichten over de mechanismen die aan de basis liggen. Waarop letten bij een sportmedisch onderzoek? Welke bloedwaarden opvolgen? Wanneer doorverwijzen? Hoe multidisciplinair aanpakken? Het komt allemaal aan bod op deze actuele bijscholing met uit het dagelijkse leven gegrepen cases waarbij je huiswaarts keert met concrete handvaten en direct toepasbare tips.     

 

Programma:

·        Insuline resistentie en de link met sportblessures - Luk Buysse (VUB)

·        Advanced glycation endproducts - Casper Schalkwijk (MUMC)

·        Fysiopathologie van peesletsels bij insuline resistentie - Natasja Keereman (Sportarts Sleidinge)

·        De link met voeding - Ria Vanderstraeten (Sports Nutrition Consultancy)

Moderator: Dr. Frank Pauwels (voorzitter Gezond Sport Vlaanderen)

 

Accreditatie aangevraagd.