Preventie-actie tegen huidkanker #smeerem

2019-06-11
Lights

Zonnebrand in de jeugdsport

Met talloze jeugdtoernooien, sportkampen en jeugdsportactiviteiten in zicht lanceren Sport Vlaanderen en Gezond Sporten Vlaanderen een campagne die jeugdsportorganisatoren aanspoort om kinderen tegen zonnebrand te beschermen. De zon brandt even hard op een kind dat sport als op een kind dat bij het water speelt. Toch denken volwassenen er in het eerste geval minder aan het jonge volkje in te smeren dan in het tweede geval. Dat is doodzonde, want één keer verbrand hebben kinderen de rest van hun leven een verhoogd risico op huidkanker.

Hopelijk wordt het weer een lange, hete zomer. De zon is heerlijk en ook kinderen moeten er volop van kunnen genieten, maar wel op een verstandige manier natuurlijk. Aan zee, bij het zwembad of op vakantie ergens in het zuiden vinden de meeste ouders en begeleiders het intussen normaal om kinderen in te smeren als de zon schijnt. Gelukkig. Maar in de jeugdsport worden de zon en zonnebrand nog vaak onderschat. Kinderen lopen dan nochtans net zo goed gevaar om verbrand te raken.

Ook volwassen sporters moeten zich beschermen, maar kinderhuid is dunner en dus extra gevoelig. Als een kind zonnebrand oploopt, is dat doorgaans een pijnlijke affaire, maar de roodheid verdwijnt snel – in tegenstelling tot het risico op huidkanker. Dat risico blijft levenslang verhoogd voor een kind dat ooit zonnebrand opliep. Het gevaar speelt niet alleen tijdens de grote vakantie, maar in de hele periode van april tot eind september, maanden waarin ook veel toernooien en sportkampen worden georganiseerd. De zon bereikt haar hoogste punt rond 21 juni, wat betekent dat april en mei haast even risicovol zijn als juli en augustus, te meer doordat de huid in de lente nog bleek is van de winter.

Wanneer moet je een kind dan insmeren? Dat hangt niet van de temperatuur af maar van de uv-index en de hoogte van de zon. Een goede vuistregel, zowel voor kinderen als voor volwassenen, is dat je zeker moet smeren als je ziet dat je schaduw korter is dan jijzelf. Andere belangrijke maatregelen zijn: beschermende kleren dragen (met zonnepet en zonnebril als dat kan tijdens het sporten) en zoveel mogelijk de schaduw opzoeken, minstens tijdens de pauzes. Het valt op dat kinderen op toernooien en kampen tijdens de pauzes vaak in de zon naar andere kinderen en wedstrijden staan te kijken!

Samen met het kenniscentrum voor sportgeneeskunde Gezond Sporten Vlaanderen organiseert Sport Vlaanderen, de sportadministratie van de Vlaams overheid, een campagne die op jeugdsportorganisatoren focust. De aanzet daarvoor werd gegeven door de VUB en UZ Brussel. Peter van het project is gewezen VUB-rector Paul De Knop, doctor in de lichamelijke opvoeding en hoogleraar sportsociologie en sportbeleid.

De campagne is multimediaal en verloop zowel on- als offline. Zo is er een flyer met kernboodschappen over jeugdsport in de zon, onder het motto: “Schaduw, T-shirt, zonnecrème. En het loopt gesmeerd!”. Er worden pakketten met info- en promomateriaal naar sportfederaties en sportdiensten gestuurd. Er komen smeerstands met gratis zonnecrème op sportmanifestaties, en tijdens de maanden juni, juli en augustus loopt de fotowedstrijd #smeerem op sociale media.

Alle info en promomateriaal is terug te vinden op de website van Sport Vlaanderen.

Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden