De Belgische Vereniging der Podologen sluit zich aan bij GSV!

2021-04-28
Lights

Op de AV van maart werd het toetreden van de Belgische Vereniging der Podologen (BvP) unaniem goedgekeurd. Zij zullen vertegenwoordigd worden door Margaux Stevens, bestuurslid bij BvP.

Ter kennis making met het beroepsdomein van de podologen en hoe zij o.a. kunnen bijdragen tot de blessurepreventie bij sporters wordt kort geduid in onderstaande kennismakingsblog!

 

Wat is podologie en wat doet een podoloog?

Podologie is de wetenschap die zich bezig houdt met de structuur, de functie en de fysiopathologie van de voet en in dit in relatie tot hoger gelegen segmenten. Velen denken dat een podoloog enkel klachten met betrekking tot de voet bestudeert, maar dit is niet volledig waar. Ook hoger gelegen klachten zoals knie-, heup- en rugklachten die hun oorzaak vinden in een dysfunctie vanuit de voet kunnen in kaart worden gebracht.

Een podoloog is gespecialiseerd in bewegingsanalyses, mensen opnieuw pijnvrij laten bewegen en sporters betere prestaties helpen bereiken. Kinderen, volwassenen en ouderen kunnen bij een podoloog terecht, zowel preventief als curatief. Door een goede multidisciplinaire samenwerking kan de stijgende keten als de dalende keten geoptimaliseerd worden om het doel van de patiënt te behalen.

 

Voor wie kan een bezoek bij de podoloog nuttig zijn?

Zowel een getrainde sporter als iemand met minder sporturen op de teller wil ten alle tijden ongemakken vermijden. Dat kan enkel als de omstandigheden van het sporten optimaal zijn.

  • Zijn de sportschoenen voldoende stevig en het juiste type voor het afrolpatroon?
  • Hoe loopt het de voetafwikkeling?
  • Is het evenwicht tussen de lengte en kracht van de spieren optimaal?

Dit zijn zaken die best geweten zijn, zodat dit kan bijgestuurd worden vooraleer blessures en pijnklachten ontstaan. Tijdens een biomechanisch onderzoek bij een podoloog wordt de bewegingsmogelijkheid van verschillende gewrichten van het onderste lidmaat getest, een klinische inspectie van het lichaam afgenomen en een bewegingsanalyse van het stappen en lopen uitgevoerd.

Ongeacht het sportniveau, een bezoek aan een podoloog zal altijd een meerwaarde zijn om op een verantwoorde manier te (blijven) sporten.

 

Margaux Stevens

Bestuurslid BvP

 

Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden