“Houding van spelers, clubleiding en plaatselijke overheid is verwerpelijk en moet zo streng mogelijk worden aangepakt”

2021-05-26
Lights

Gezond Sporten en SKA: “Houding van spelers, clubleiding en plaatselijke overheid is verwerpelijk en moet zo streng mogelijk worden aangepakt”

De vereniging voor Sport- en keuringsartsen (SKA) en het expertisecentrum Gezond Sporten pleiten voor strenge sancties na de kampioenenviering van Club Brugge, waarbij zowat alle anticoronamaatregelen met voeten werden getreden. Dat de spelers en leiding van Club Brugge het feestje hebben aangejaagd, terwijl de plaatselijke burgemeester en politiekorpschef dat gedoogden, tart volgens SKA en Gezond Sporten elke verbeelding op een moment dat amateurcompetities nog steeds verboden zijn, de burger nog met veel beperkingen moet leven, er nog dagelijks 20 mensen aan COVID-19 sterven en honderden patiënten op IC-afdelingen voor hun leven vechten.

 

“Is dat hun respect???”

Als expertorganisaties kloppen SKA en Gezond Sporten al 14 maanden overuren in een poging de gevolgen van de coronacrisis voor de sportsector medisch te monitoren, sporters en sportorganisaties te adviseren, versoepelingen te bepleiten waar het kan en tot extra maatregelen op te roepen wanneer het moet. Ontelbare vergaderingen, persberichten, protocolwijzigingen en infomomenten heeft het al gekost. Het is ook mede aan sportartsen te danken dat het eersteklassevoetbal en andere profsport konden blijven doorgaan. Ze hebben protocollen uitgewerkt, tienduizenden coronatests bekeken en geëvalueerd, testfraude bestreden, talloze discussies getrotseerd en praktische problemen opgelost, allemaal om onder meer de profvoetballers in staat te stellen hun boterham te kunnen blijven verdienen. Dr. Tom Teulingkx, sportarts en voorzitter van SKA: “En dan zie ik die vreugdetaferelen in Brugge, en ook in Genk. Is dat het respect waarmee ze ons bedanken? Dichte drommen op elkaar gepakte, uitzinnige, tierende en vaak ongemaskerde voetbalfans die door hun idolen worden opgefokt, terwijl politie en overheid laten begaan en het achteraf nog proberen goed te praten ook?”

 

“Waar is hun gezond verstand?”

Ook sportarts Frank Pauwels, voorzitter van Gezond Sporten is ontdaan: “Ik heb het stilaan gehad met dit circus. We hebben de coronarisico’s van de topsport afgewogen en uiteindelijk geaccepteerd, zodat profs hun werk zouden kunnen blijven doen, maar ook omdat ze een inspiratiebron zijn voor de honderdduizenden recreatieve sporters, en dan krijg je dit… Dat de supporters een uitlaatklep zochten, valt af te keuren maar is nog enigszins te begrijpen. Maar waar is het gezond verstand of de verantwoordelijkheidszin van die vet betaalde spelers, hun leiding en hun overheid gebleven? Het gaat eindelijk de goede kant op met de epidemie maar net nu moeten we vechten voor het maatschappelijke draagvlak om de laatste loodjes van de coronamaatregelen te kunnen verduren. Wat in Brugge en Genk is gebeurd, ondergraaft dat draagvlak totaal.”

 

Zware sancties

SKA en Gezond Sporten vragen met aandrang dat de betrokken spelers en leidinggevenden zeer zwaar worden beboet en dat er een ernstig tuchtonderzoek komt naar de manier waarop de plaatselijke overheid en ordehandhavers hebben gereageerd – of juist níet gereageerd. Frank Pauwels: “Hadden ze dit niet zien aankomen of wat? Hoe kun je dit uitleggen aan wielersupporters die koersen alleen op tv mogen volgen of aan tennissers die geen toernooitje mogen organiseren? En wat zeg je tegen horeca-uitbaters die hun klanten aan tafeltjes van vier op afstand moeten houden in de plensende regen? Voetbal is emotie, ja. Maar weet je wat óók emotie is? Nabestaanden die hun dierbare overledene met maximaal 50 aanwezigen, op afstand en achter een mondkapje moeten uitzwaaien en die elkaar niet eens een troostende knuffel mogen geven. Ik wens die feestvierders, hun “helden”, hun staf en de ambtenaren die alles lieten betijen fikse boetes toe, en anders veel jeuk en te korte armpjes.”

 

Extra info: marc.geenen@sportartsen.be communicatiemanager Gezond Sporten en SKA - 0468 23 04 22

Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden