Wandelen is een goede behandeling voor mensen met vaatproblemen

Garry A Tew, Louise Allen, Christopher D Askew, Ian Chetter, Gabriel Cucato, Patrick Doherty, Andrew Garnham, Amy Harwood, Lee Ingle, Michael Jenkins, Jonathan Michaels, Sara Pittack, Chris Seenan, Hazel Trender
UK ís National Institute for Health and Care Excellence (NICE) / British Journal of Sports Medicine

Oefenprogramma voor mensen met claudicatio intermittens

Lights

Wandelen is een goede behandeling voor mensen met vaatproblemen

Claudicatio intermittens, in de volksmond 'etalagebenen' genoemd, is een aandoening waarbij de slagaders in de benen vernauwd raken. Mensen met dit probleem voelen pijn en ongemak in de benen als ze wandelen, doordat de beenspieren te weinig zuurstof krijgen. Na enige afstand merken ze een spanning in het boven- of het onderbeen en moeten ze rusten. Wat later kunnen ze weer een korte afstand voortwandelen.

Een recent artikel in de British Journal of Sports Medicine beschrijft hoe een gecontroleerd oefenprogramma van 3 maanden het wandelbereik verlengt en zo ook de algemene hartconditie verbetert. Maar ook zonder dat programma heeft wandelen een positieve invloed. In het programma word je als patiënt gevraagd 3 tot 10 minuten te wandelen, tot je vanwege de pijn moet stoppen. Je rust tot de pijn weg is en probeert dan opnieuw 3 tot 10 minuten te wandelen. Geleidelijk probeer je tijdens 1 wandelsessie in het totaal 30 tot 60 minuten te wandelen en dat 3 keer per week, al mag 5 keer ook als dat lukt. Kies een parcours waar je regelmatig kunt zitten om te rusten. In het artikel staat ook dat het programma al na 4 tot 6 weken een verlenging van het wandelbereik oplevert.

Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden