Tafeltennis vermindert de symptomen van de ziekte van Parkinson

Inoue KI, Fujioka S, Suenaga M, et al.
Table tennis exercise for patients with Parkinson disease: a prospective pilot study [published online February 25, 2020]. Presented at: The American Academy of Neurology’s 72nd Annual Meeting, April 25 to May 1, 2020; Toronto, Canada.

Aangepaste vorm van tafeltennis met niet zo zware cardiale en locomotorische belasting kan de symptomen van Parkinson verbeteren.

Lights

TAFELTENNIS VERMINDERT DE SYMPTOMEN VAN DE ZIEKTE VAN PARKINSON

Een recente Japanse studie heeft de invloed nagegaan van het spelen van tafeltennis op het dagelijks functioneren van Parkinsonpatiënten. Omdat tafeltennis een sport is die de oog-hand coördinatie en de reflexen verbetert kregen 12 personen getroffen door de ziekte van Parkinson met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar éénmaal per week een aangepaste tafeltennistraining.

Om de neurologische toestand van een Parkinsonpatiënt te evalueren bestaan er verschillende scores die kunnen opgemaakt worden bij het begin en het einde van een test. Na 6 maand training waren verschillende scores duidelijk verbeterd o.a. de kinetische tremor ter hoogte van de handen was significant verbeterd.

Alhoewel het slechts om een kleine groep proefpersonen gaat toont deze studie toch aan dat een aangepaste vorm van tafeltennis die een niet zo zware cardiale en locomotorische  belasting heeft en die ook tamelijk goedkoop en gemakkelijk kan worden beoefend de verschillende neurologische symptomen bij de ziekte van Parkinson kan verbeteren.

 

Lees meer

Contacteer ons Privacy Cookies Gebruiksvoorwaarden